Skip to main content
Προστασία των μελλισοσμηνών

Ο Δήμος Σάμης παρακαλεί τους αγρότες καλλιεργητές - κηπευτικών και δενδροκομίας να επιλέξουν τις απογευματινές ώρες (κοντά στη δύση του ήλιου) για τη διαδικασία του ραντίσματος ούτως ώστε να διαφυλάξουμε την ευζωία των μελλισοσμηνών που είναι απαραίτητος και ζωτικής σημασίας κρίκος στην ισορροπία του περιβάλλοντος.

Επιπλέον, κατά την εφαρμογή του ραντίσματος προσέχουμε:

Σύνδεση Αγροτικού και Τουριστικού Τομέα

Ο Δήμος Σάμης θέλοντας να υποστηρίξει τα εξαιρετικής ποιότητας ντόπια αγροτικά προϊόντα που παράγονται στο Δήμο μας και ταυτόχρονα να βοηθήσει στην άμεση σύνδεση τους με τον τουριστικό τομέα, καλεί τους αγρότες, τυροκόμους, μελισσοκόμους, οινοποιούς και γενικά όλους τους παραγωγούς και χειροτέχνες του Δήμου, που συσκευάζουν ή μεταποιούν την παραγωγή τους, να μας προσκομίσουν τις ετικέτες των προϊόντων τους. 

Ενημέρωση για αγρότες & μικροκαλλιεργητές

Ο Δήμος Σάμης σε συνεργασία με την Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας, συλλέγει ετικέτες από αγρότες και μικροκαλλιεργητές ώστε να συμμετέχουν τα προϊόντα τους σε Ευρωπαϊκές εκθέσεις.

Καλούμε τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς της περιοχής μας, οι οποίοι έχουν ετικέτες προϊόντων να τις προσκομίσουν στον Δήμο (γραφείο Δημάρχου)  έως 31 Οκτωβρίου 2023. 

Εκδήλωση - συζήτηση με τίτλο: «Οι Σπόροι ως κοινωνικά αγαθά»

Ο Δήμος Σάμης σε συνεργασία με το Δίκτυο για τη Βιοποικιλότητα και την Οικολογία στη Γεωργία «Ο ΑΙΓΙΛΟΠΑΣ» διοργανώνουν εκδήλωση - συζήτηση με τίτλο «Οι Σπόροι ως κοινωνικά αγαθά», το Σάββατο 10 Ιουνίου και ώρα 18.00 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Σάμης.

ΠΕ Κεφαλληνίας: Πρόσληψεις για το Πρόγραμμα Καταπολέμησης του Δάκου της Ελιάς - 2023

Η Π.Ε. Κεφαλληνίας ανακοινώνει την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά τριών (3) ατόμων για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών στο Πρόγραμμα Καταπολέμησης του Δάκου της Ελιάς έτους 2023 της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας σύμφωνα με τα οριζόμενα παρακάτω.

Ο Δήμος Σάμης χρηματοδοτείται με 854.000 ευρώ

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) ανακοίνωσε την ένταξη και των δύο προτάσεων που έχουν υποβληθεί από δήμους της Κεφαλονιάς στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 (δράση 4.3.4: «Βελτίωση Πρόσβασης σε Γεωργική Γη και Κτηνοτροφικές Εκμεταλλεύσεις») και αφορούν σε παρεμβάσεις με συνολικό προϋπολογισμό 1.345.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα:

  • Ο Δήμος Σάμης χρηματοδοτείται με 854.000 ευρώ

Οι παρεμβάσεις είναι οι παρακάτω:

Ολοκλήρωση σεμιναρίων καλλιέργειας της ελιάς

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε και το δεύτερο μάθημα καλλιέργειας της ελιάς την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022. Μέσα σε ένα ευχάριστο κλίμα οι αγρότες της περιοχής μας και όχι μόνο, εμπλούτισαν τις γνώσεις τους σχετικά με την καλλιέργεια της ελιάς, η οποία αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την τοπική αγροτική οικονομία. 

Επιμορφωτικές Ημερίδες: Δεύτερο μάθημα καλλιέργειας της ελιάς

Ενημερώνουμε τους δημότες  μας πως την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022 θα πραγματοποιηθεί  το δεύτερο μάθημα καλλιέργειας της ελιάς με τον κ. Θανάση Σκλαβούνο, Γεωπόνο.

Στη συνάντηση αυτή, θα εφαρμόσουμε στην πράξη τη θεωρία της προηγούμενης Κυριακής (αν το επιτρέψει ο καιρός) πηγαίνοντας σε κοντινό λιοστάσι να κλαδέψουμε.

Επιμορφωτική Ημερίδα για την καλλιέργεια της ελιάς.

Ενημερώνουμε τους δημότες πως στα πλαίσια της επιμόρφωσης του αγροτικού μας πληθυσμού ο Δήμος Σάμης διοργανώνει μια σειρά επιμορφωτικών ημερίδων σχετικά με τη βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη.

Η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου και ώρα 11:00 στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου. 

Το πρώτο θέμα της επιμόρφωσης θα είναι η καλλιέργεια της ελιάς. Ομιλητής θα είναι ο Σκλαβούνος Θανάσης, Γεωπόνος, υπάλληλος Π.Ε.Κ., πτυχιούχος Γ.Π.Α., με διδακτορικό φυτοπαθολογίας.

Συνάντηση με Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας κ. Κουρή

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες 26 Οκτωβρίου 2021 μεταξύ  του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας, κ. Κουρή Σωτήριου, της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Σάμης, κ. Αμίτση Αριστέας, του Δημοτικού Συμβούλου του Δήμου Σάμης για θέματα αγροτικής ανάπτυξης, κ. Δευτεραίου Θεμιστοκλή και της Ειδικού Συμβούλου του Αντιπεριφερειάρχη, κ. Γαρμπή Σοφίας. 

Υπενθύμιση - ΕΛΓΑ - ΟΠΕΚΕΠΕ

Σε συνέχεια σχετικής ανακοίνωσης του Δήμου Σάμης σας υπενθυμίζουμε ότι όσοι έχουν πρόβλημα στο φυτικό κεφάλαιο, αλλά και σε σταβλικές εγκαταστάσεις, υπόστεγα, αποθήκες, ζωοτροφές κ.α. από τις πρόσφατες πλημμύρες, στα όρια του Δήμου μας άμεσα πρέπει να προχωρήσουν σε γνωστοποίηση για αναγγελία απωλειών στον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ κ. Μιχελή Χριστόφορο στο τηλέφωνο 6932097254.

Επείγουσα Ανακοίνωση: Δηλώσεις σε ΕΛΓΑ και ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σε συνέχεια σχετικής ανακοίνωσης του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Υπαίθρου κ. Ευσταθίου- Σωτηρίου Κουρή σας υπενθυμίζουμε ότι όσοι έχουν πρόβλημα στο ζωικό κεφάλαιο από τις πρόσφατες πλημμύρες, στα όρια του Δήμου Σάμης άμεσα πρέπει να γίνει γνωστοποίηση για αναγγελία απωλειών στον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ κ. Μιχελή Χριστόφορο στο τηλέφωνο 6932097254.

Subscribe to αγροτικα