Skip to main content
Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

imera-mouseiwn-2022-2.jpgΤο Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 την 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων (International Museum Day). Για το 2022 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων έχει επιλέξει το θέμα  «Η Δύναμη των Μουσείων». 

Δομές Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης Δήμου Σάμης

Ο Δήμος Σάμης σας υπενθυμίζει ότι λειτουργούν προς το παρόν δύο τμήματα καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και συγκεκριμένα Φιλαρμονική και Παιδική Χορωδία. Τα μαθήματα, που ήδη γίνονται, προσφέρονται δωρεάν για τους συμμετέχοντες. Περάσαμε έναν ακόμη δύσκολο χειμώνα λόγω της πανδημίας του Covid 19. Ωστόσο, καθώς σιγά σιγά τα μέτρα χαλαρώνουν, είναι σημαντικό να στηριχθούν οι δομές αυτές που επιτελούν έργο και δίνουν δημιουργική έξοδο στα νέα παιδιά, με όσο το δυνατόν περισσότερες συμμετοχές.  

Λογότυπο Δήμου Σάμης

designlogoΟ Δήμος Σάμης καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους (καλλιτέχνες, εικαστικούς, γραφίστες, σχεδιαστές, απλούς πολίτες ή καλλιτεχνικές ομάδες) να μας αποστείλουν μέχρι την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022 τα σχέδια τους και τις προτάσεις τους για το λογότυπο του Δήμου μας, προκειμένου η κατάλληλη επιτροπή να γνωμοδοτήσει και το Δημοτικό Συμβούλιο να εγκρίνει.

Η ιστορία της Σάμης στην επικαιρότητα

istoria-1Αδιαμφισβήτητα στο χρόνο που πέρασε, ένας τομέας με χειροπιαστά θετικά αποτελέσματα είναι τα έργα που γίνονται στο Δήμο Σάμης και φέρνουν την ιστορία στην επικαιρότητα όσο ποτέ.

Αγιασμός στους Άγιους Φανέντες

Αγιασμός πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στους Άγιους Φανέντες ενόψει της έναρξης των εργασιών αναστήλωσης του Καθολικού της Μονής των Αγίων Φανέντων. Στην εκδήλωσε πρωτοστάτησε ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας Δημήτριος πλαισιωμένος από τον Ηγούμενο της Μονής των Αγίων Φανέντων π. Φώτιο Γαβριελάτο, τον π. Γεώργιο Αντζουλάτο και τον Εφημέριο της Σάμης π. Κωνσταντίνο Ζαπάντη.  Το Υπουργείο Πολιτισμού εκπροσώπησαν οι κυρίες Κοντού και Σαλαμή ενώ από την πλευρά της Αρχαιολογίας το παρών έδωσαν ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας και Ιθάκης κ. Γρηγορακάκης, η κ.

Επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού στον Δήμο Σάμης

Επίσκεψη στο Δημαρχείο Σάμης πραγματοποίησε το απόγευμα της Πέμπτης 26 Αυγούστου η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Λίνα Μενδώνη. Εκεί, την υποδέχτηκαν ο Δήμαρχος Σάμης, κ. Γεράσιμος Μονιάς Νέτης, ο Αντιδήμαρχος  Πολιτισμού, Τουρισμού και Αθλητισμού, κ. Αντώνης Καλλιβωκάς , η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κα. Αριστέα Αμίτση και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου μας, κ. Πολύδωρoς Στελλάτος. Την κα. Μενδώνη συνόδευαν, μεταξύ άλλων, ο Γ. Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Γ. Διδασκάλου, ο Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης, κ. Π.

Πανελλήνια Σπηλαιολογική Συνάντηση στη Σάμη το 2022

Ανακοινώνεται και επισήμως η διοργάνωση της Πανελλήνιας Σπηλαιολογικής Συνάντησης του 2022 στη Σάμη της Κεφαλονιάς, από τις 31 Αυγούστου έως και τις 4 Σεπτεμβρίου. Την πραγματοποίησή της έχει αναλάβει, υπό την αιγίδα της Σπηλαιολογικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (Σ.Ο.Ε.), ο Σπηλαιολογικός Ελληνικός Εξερευνητικός Όμιλος (ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο.), ο οποίος του χρόνου συμπληρώνει 40 χρόνια από την ίδρυσή του το 1982.

"Η Συμμετοχή και η προσφορά των Κεφαλλήνων και Ιθακησίων στον Αγώνα του 1821" στη Σάμη

Σήμερα, Δευτέρα 2 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί στη Σάμη οπτικοακουστική εκδήλωση με θέμα: «Η Συμμετοχή και η προσφορά των Κεφαλλήνων και Ιθακησίων στον Αγώνα του 1821» με ομιλητές την Μαριολένη Νεοφύτου- Ζαφειράτου, εκπαιδευτικό και πρόεδρο της Αδελφότητας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων  Πειραιά και τον Ορέστη Καππάτο, ιστορικό ερευνητή.  Η εκδήλωση θα περιέχει και καλλιτεχνικό  πρόγραμμα με την Χορωδία Αργοστολίου & Μαντολινάτα.

Μουσική Παράσταση: Επανάσταση 1821 - Ζήτω η Ελευθερία

Την Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021 σε συνδιοργάνωση με την ΠΕΔΙΝ, θα πραγματοποιηθεί μουσική παράσταση που υμνεί την επέτειο των 200 χρόνων, στο Δημοτικό Σχολείο Σάμης. 

Οπτικοακουστική εκδήλωση στα Μακρυώτικα

Την Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021 θα πραγματοποιηθεί οπτικοακουστική εκδήλωση στα Μακρυώτικα, στο θέατρο του σχολείου  με θέμα: «Η Μάχη του Λάλα και η περίπτωση του Κωνσταντίνου  Μακρή  από τα Μακρυώτικα, αγωνιστή της σπουδαίας μάχης των Επτανησίων».  Ομιλητής: Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός. Η εκδήλωση θα περιέχει και καλλιτεχνικό  πρόγραμμα με την Xορωδία Αργοστολίου & Μαντολινάτα. 

Ώρα έναρξης: 21:00 - Δημοτικό Σχολείο Μακρυωτίκων
 

Πολιτιστικό Πρόγραμμα Δήμου Σάμης 2021 (Ενημέρωση 2/8/2021)

Εκδηλώσεις Δήμου Σάμης

Έπειτα από τον πολύμηνο εγκλεισμό, που περιείχε μέτρα πρόληψης, κοινωνικής αποστασιοποίησης και παύση όλων των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, η ανάγκη για πολιτιστικά δρώμενα είναι έντονη. Η οργάνωση και η πραγματοποίηση δράσεων πολιτισμού σε αυτή την δύσκολη συγκυρία δεν είναι ούτε εύκολο ούτε δεδομένο εγχείρημα. Ωστόσο, κάνουμε πράξη ό,τι είναι δυνατόν στις ιδιαίτερες συνθήκες που βιώνουμε, αναγνωρίζοντας ότι ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη.

Ο Αντιδήμαρχος Σάμης για την Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2021

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 την 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων (International Museum Day).  

Η φετινή Διεθνής Ημέρα Μουσείων βρίσκει το Δήμο Σάμης, μετά από προσπάθεια πολλών ανθρώπων, με το δικό του Μουσείο που σύντομα θα λειτουργήσει. Ήδη μπαίνει μέρος των ψηφιδωτών στον περιβάλλοντα χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Σάμης.

Subscribe to ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ