Skip to main content

Κέντρο Κοινότητας - 23 Αυγούστου Παγκόσμια Ημέρα κατά του Δουλεμπορίου

imera-kata-doulemporiou-s.jpg Στις 23 Αυγούστου 1791 άρχισε η εξέγερση των μαύρων δούλων στη νήσο Ισπανιόλα της Καραϊβικής (σημερινή Αϊτή και Δομηνικανική     Δημοκρατία), που οδήγησε στην κατάργηση του διατλαντικού εμπορίου δούλων. 

Από το 1998 μέχρι σήμερα, η μέρα αυτή αποτελεί μια καλή ευκαιρία περίσκεψης των ανθρώπων σχετικά με τις συνέπειες της δουλείας στον κόσμο. Αν και η τεχνολογία έχει προοδεύσει και η διάχυση της γνώσης είναι πιο εύκολη από ποτέ, αν και η ανάπτυξη της οικονομίας άλλαξε τα εργασιακά δεδομένα σε ολόκληρο τον πλανήτη, παρόλα αυτά φαίνεται αρκετά δύσκολο να εξαλειφθεί εντελώς μία από τις αρχαιότερες μορφές καταπίεσης του ανθρώπου.

Γιατί μπορεί κανείς από εμάς να μη σκέφτεται… αλυσοδεμένους υπηρέτες στο σπίτι του, όμως το δουλεμπόριο σε διάφορα σημεία του πλανήτη καλά κρατεί, ως μία από τις πλέον προσοδοφόρες πρακτικές πλουτισμού! Όσο κι αν νομίζουμε ότι ζούμε σε έναν ελεύθερο κόσμο (θεωρητικά μιλώντας), πολλά από αυτά που συμβαίνουν διαρκώς γύρω μας είναι αρκετά για να μας υπενθυμίσουν ότι η ανελευθερία κυριαρχεί παντού. Παιδική εκμετάλλευση στις χώρες της Ασίας και της Αφρικής, ορδές μεταναστών που χάνουν τη ζωή τους στο «λαθραίο» ταξίδι προς τη σωτηρία, καλλίγραμμες γυναίκες από το ανατολικό μπλοκ που ελπίζουν σε μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη…

Σημαντικά είναι τα στοιχεία της Unesco

  • Συνολικά σε όλον τον κόσμο υπολογίζεται ότι 27 εκατομμύρια άνθρωποι είναι θύματα του σύγχρονου δουλεμπορίου – ο μεγαλύτερος αριθμός υποδουλωμένων ανθρώπων στην ιστορία της ανθρωπότητας.
  • Η πλειοψηφία των ανθρώπων που εργάζονται χωρίς πληρωμή, με την απειλή σωματικής ή ψυχολογικής βίας και αδυναμία απελευθέρωσης βρίσκεται στην Ασία και την Αφρική.
  • O μέσος όρος ηλικίας των θυμάτων που διακινούνται είναι ανήλικα παιδιά, κυρίως κορίτσια, ηλικίας 14 ετών, ενώ το 99% των θυμάτων δεν διασώζεται ποτέ.
  • Η πλειονότητα των θυμάτων στην Ελλάδα προέρχεται από την Ανατολική Ευρώπη, τη Ρωσία, και την Αφρική.
  • Στην Ευρώπη, μόνο 1 στους 100.000 διακινητές καταδικάζεται.
  • Περισσότεροι από 14.500 σκλάβοι περνάνε κάθε χρόνο τα σύνορα των ΗΠΑ.
  • Οι σκλάβοι εργάζονται σε χωράφια, οίκους ανοχής, εστιατόρια, ορυχεία…
  • Το μέσο κόστος ενός σκλάβου δεν ξεπερνά τα 90 δολάρια.
  • Το κέρδος από το εμπόριο σάρκας στην Αφρική ξεπερνά τα 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια.
  • Ένα στα δέκα παιδιά της Αϊτής ζει σε συνθήκες δουλείας.              

…”Έως την ημέρα που το χρώμα του δέρματος ενός ανθρώπου
δεν θα είναι πιο σημαντικό από το χρώμα των ματιών του,
έως εκείνη την μέρα θα έχουμε πόλεμο…”

Διαδικτυακοί τόποι

 

espa-pepionia_0.jpg