Skip to main content

Αντιπυρική περίοδος

ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Ο Δήμος Σάμης σας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα Πυροσβεστική Διάταξη, από την 1η Μαΐου 2022 ξεκινάει η αντιπυρική περίοδος που διαρκεί 6 μήνες, ως την 31η Οκτωβρίου 2022 με σκοπό να ενταθεί η προσοχή και η προσπάθεια όλων για την προστασία των δασών. 

Η χώρα μας στο σύνολό της καλύπτεται από δασικές εκτάσεις με ποικιλία ευαίσθητων οικοσυστημάτων. Αυτό σε συνδυασμό με τις κλιματολογικές συνθήκες (υψηλές θερμοκρασίες, ισχυροί άνεμοι) που επικρατούν τους θερινούς μήνες, έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός πυριγενούς περιβάλλοντος. Οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώνονται κάθε χρόνο στη χώρα μας οφείλονται κατά μεγάλο μέρος στην ανθρώπινη αμέλεια. Με δεδομένο ότι οι πυρκαγιές ως φυσικό φαινόμενο θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν και στο μέλλον, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να τις περιορίσουμε λαμβάνοντας όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα πρόληψης.

Όπως αναφέρεται και στη ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος για την νέα αντιπυρική περίοδο: “Το δάσος αποτελεί φυσική κληρονομιά, αστείρευτη φυσική πηγή ζωής και έμπνευσης, που ταυτίζεται με την ύπαρξη, την πορεία και την πρόοδό μας, στο πέρασμα των αιώνων. Ο άνθρωπος, ως κύριος εκμεταλλευτής και βασικός υπαίτιος της καταστροφής του, υποχρεούται να συμβάλει στη διάσωσή του για να συνεχίσει να απολαμβάνει τα πολλαπλά του ευεργετήματα”. Για το λόγο αυτό ενημερωνόμαστε για τους κινδύνους εκδήλωσης πυρκαγιάς και ακολουθούμε απλές οδηγίες τόσο για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιών όσο και για την αυτοπροστασία μας, όπως αυτές που προτείνονται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Υπενθυμίζεται ότι απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο και η καύση των αγρών καθ’ όλη τη διάρκεια της Αντιπυρικής Περιόδου (Μάιος – Οκτώβριος).

Για να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά, σύμφωνα με τις οδηγίες του Πυροσβεστικού Σώματος:

  • Αποφεύγουμε τις υπαίθριες θερμές εργασίες, που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου, που εκτοξεύει σπινθήρες).
  • Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές (barbeque) κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών, ούτε σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα και κλαδιά.
  • Αποφεύγουμε το κάπνισμα των μελισσών και δεν εγκαταλείπουμε τα αναμμένα υπολείμματα καύσης στην ύπαιθρο, διότι ενδέχεται να αναζωπυρωθούν και να προκαλέσουν πυρκαγιά.
  • Σε καμία περίπτωση, δεν καίμε ξερά χόρτα, κλαδιά, καλάμια και σκουπίδια στην ύπαιθρο.
  • Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα και σπίρτα, από το παράθυρο του αυτοκινήτου, ούτε όταν βρισκόμαστε στο δάσος.
  • Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος, διότι υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξής τους, ούτε γυάλινα μπουκάλια, διότι ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά σε ξερά χόρτα, μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας.
  • Δεν προβαίνουμε σε χρήση βεγγαλικών – πυροτεχνημάτων, σε περιοχές που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από δασικές εκτάσεις.
  • Δε σταθμεύουμε ποτέ το όχημά μας σε σημεία που υπάρχουν ξερά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, μετά το σβήσιμο της μηχανής, καθιστώντας ορατό τον κίνδυνο έναρξης πυρκαγιάς.
  • Έχουμε υπόψη μας ότι οι σπινθήρες που προκαλούνται από τις εξατμίσεις όλων των τύπων οχημάτων μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες ευνοϊκές για πυρκαγιά.
  • Πάντα συμμορφωνόμαστε με τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης στο δάσος, σε περιόδους υψηλού κινδύνου.

Οι ενέργειες, στις οποίες πρέπει να προβούμε, μόλις αντιληφθούμε μια πυρκαγιά

  • Περιγράφουμε το είδος της βλάστησης που καίγεται.
  • Προσδιορίζουμε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.
  • Ενημερώνουμε για την ένταση και τη διεύθυνση του ανέμου στην περιοχή.
  • Τηλεφωνούμε ΑΜΕΣΩΣ στους αριθμούς κλήσης 199 ή 112 και δίνουμε σαφείς πληροφορίες, τόσο για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρισκόμαστε, όσο και για τη συγκεκριμένη θέση που βλέπουμε την πυρκαγιά.
  • Για την δική μας ασφάλεια, σε περίπτωση πυρκαγιάς, ακολουθούμε τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σάμης