Skip to main content

19η Νοεμβρίου ημέρα κατά της παιδικής Κακοποίησης  & 20ή  Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού

19-20nov-kentrokoinotitas.jpg


Το χρονικό διάστημα από την 1η έως τη 19η Νοεμβρίου έχει κηρυχθεί ως οι 19 Ημέρες Ακτιβισμού κατά της Παιδικής Κακοποίησης με σκοπό να δοθεί έμφαση στο γεγονός ότι όλο και περισσότερα παιδιά σήμερα είναι θύματα βίας από τους ενήλικες.

Η 19η Νοεμβρίου είχε κηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κακοποίησης του Παιδιού με πρωτοβουλία της «Women’s World Summit Foundation» (WWSF), που συσπειρώνει μη κυβερνητικές οργανώσεις για την υπεράσπιση του παιδιού. Στο κάλεσμα για διοργάνωση δράσεων που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν τη διαμόρφωση ενός κλίματος πρόληψης και την οργάνωση, σε παγκόσμιο επίπεδο, ενημερωτικών συναντήσεων, ανταποκρίθηκαν πάνω από 128 οργανισμοί σε περισσότερες από 50 χώρες.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η κακοποίηση και η παραμέληση του παιδιού περιλαμβάνουν όλες τις μορφές σωματικής ή/και συναισθηματικής κακής μεταχείρισης, σεξουαλικής παραβίασης, παραμέλησης ή παραμελημένης θεραπευτικής αντιμετώπισης, ή εκμετάλλευσης για εμπορικούς ή άλλους σκοπούς, τα οποία καταλήγουν σε πραγματική ή εν δυνάμει βλάβη στην υγεία, την επιβίωση, την ανάπτυξη ή την αξιοπρέπεια του παιδιού, στο πλαίσιο μιας σχέσης εμπιστοσύνης, ευθύνης ή δύναμης.

Αποτελεί χρέος όλων να προστατεύονται τα παιδιά, να αναγνωρίζονται τα δικαιώματά τους και να ενθαρρύνονται τα κακοποιημένα παιδιά να επικοινωνούν με τις αρμόδιες αρχές ώστε να καταγγείλουν περιστατικά βίας. Κάθε κράτος οφείλει να προβεί στη διαμόρφωση πολιτικής και τρόπου προσέγγισης του φαινομένου της παιδικής κακοποίησης, και να προάγει και υπερασπίζεται τα δικαιώματα των παιδιών στη βάση της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού, η οποία υιοθετήθηκε στις 20 Νοεμβρίου του 1989, γεγονός που οδήγησε στην καθιέρωση της 20ης Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Παρά τις προσπάθειες για την προστασία των παιδιών, εξακολουθούν στις μέρες μας να υπάρχουν παιδιά που υποφέρουν από τη φτώχεια, στερούνται της στοιχειώδους σχολικής εκπαίδευσης, βιώνουν τις τραγικές συνέπειες των συρράξεων και των πολέμων. 

Έχοντας όλα αυτά υπόψη, θα πρέπει και στον τόπο μας όλες οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, περιλαμβανομένων των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, να συστρατευθούν με σκοπό τη δημιουργία μιας κοινωνίας που θα κατοχυρώνει και θα προστατεύει τα δικαιώματα του κάθε παιδιού στην εκπαίδευση, στην εργασία, στη στέγη, στη διατροφή και στην υγεία.

Συμμετοχή του Κέντρου Κοινότητας στην σύσταση ΟΠΑ Δήμου Σάμης

Στον Δήμο μας, έχει συσταθεί ΟΠΑ (Ομάδας Προστασίας Ανηλίκων) , από τις 7 Απριλίου 2022. 
Η ΟΠΑ του Δήμου έχει σαν αρμοδιότητα την εξέταση θεμάτων προστασίας των παιδιών από την σεξουαλική εκμετάλλευση, κακοποίηση ή παραμέληση. 

Δέχεται εισαγγελικές εντολές από την εισαγγελία Πρωτοδικών Κεφαλονιάς για διεξαγωγή Κοινωνικών Ερευνών σχετικά με κακοποίηση ανηλίκων, καθώς και ειδοποιήσεις από την Εθνική Γραμμή παιδικής προστασίας 1107. Επίσης όπου κρίνεται αναγκαίο συνεργάζεται με την ΟΠΑ του δήμου Αργοστολίου. 

Με βάση τα παραπάνω,  για την υποστήριξη - κατεύθυνση σε θέματα που αφορούν την Προστασία Ανηλίκων, καθώς και αναφορά περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης, παραμέλησης και εκμετάλλευσης παιδιών, μπορείτε να απευθύνεστε καθημερινά Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 7:00 έως τις 15:00 στο Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Σάμης.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Ταχ. Διεύθ.: Αγίου Νικολάου 1,  Αγία Ευφημία 28081
Τηλ : 2674 360214
Ε-mail: kentro@sami.gov.gr

Υπεύθυνοι προστασίας Ανηλίκων του Κέντρου Κοινότητας

Βρεττού Ανδρονίκη Κοινωνική λειτουργός MSc. Ψυχικής Υγείας 
Στεφανοπούλου Γεωργία Κοινωνική Λειτουργός 

«…..Τα παιδιά σου δεν είναι παιδιά σου.
Είναι οι γιοι και οι κόρες της λαχτάρας της ζωής για τον εαυτό της.
Έρχονται στον κόσμο μέσα από σας, αλλά δεν προέρχονται από εσάς,
Και παρότι είναι μαζί σας, δεν ανήκουν σε σας.

Μπορείτε να τους δώσετε την αγάπη σας, όχι όμως τις σκέψεις σας,
Γιατί έχουν τις δικές τους σκέψεις.
Μπορείτε να στεγάσετε το σώμα τους, όχι όμως την ψυχή τους,
Γιατί η ψυχή τους ζει στο σπίτι του Αύριο,
που εσείς δεν μπορείτε να το επισκεφτείτε ούτε καν στα όνειρά σας.
Μπορείτε να πασχίσετε να τους μοιάσετε, μην
προσπαθείτε όμως να τα κάνετε να σας μοιάσουν.
Γιατί η ζωή δεν πηγαίνει πίσω, ούτε μένει στο χτες.

Είστε τα τόξα απ’ τα οποία τινάζονται σαν ζωντανές σαΐτες τα παιδιά σας.
Ο Τοξότης βλέπει το στόχο στη γραμμή του Απείρου
και σας λυγίζει με την δύναμη Του ώστε οι
σαΐτες Του να φύγουν γοργά και να φτάσουν μακριά.
Δεχθείτε το λύγισμα σας στα χέρια Του με χαρά.
Γιατί Αυτός, όπως αγαπά τη σαΐτα που εκτοξεύεται,
Αγαπά και το τόξο που είναι σταθερό…….»

Απόσπασμα από το βιβλίο του Χαλίλ Γκιμπράν, Ο Προφήτης


Η Εντεταλμένη Σύμβουλος Κοινωνικής Πολιτικής
Αλυσανδράτου Αμαλία

espa-pepionia_0.jpg