Skip to main content

Φιλαρμονική Δήμου Σάμης

 


Ιστορικό

Η Φιλαρμονική Σάμης ιδρύθηκε το 1999  ύστερα από πρωτοβουλία του τότε Δημάρχου Σάμης Γεράσιμου Αρτελάρη, με σκοπό την δημιουργία μπάντας απαραίτητης πλέον για το νεοσύστατο Δήμο Σάμης, συμβάλλοντας έτσι στην πνευματική καλλιέργεια των νέων του Δήμου και όχι μόνο, αλλά και στην πολιτιστική  αναβάθμιση της περιοχής.

Το 2006 ύστερα από ομόφωνη απόφαση  της Δ.Ε.Τ.Α.Π. Σάμης μετονομάζεται σε Φιλαρμονική Σάμης  «Θέμος Αμούργης»  προς τιμήν του βαρύτονου Θέμου Αμούργη (1886-1970) που γεννήθηκε στα Βλαχάτα Σάμης και που διέπρεψε στο εξωτερικό τιμώντας και αναδεικνύοντας την κεφαλλονίτικη καταγωγή του και την επτανησιακή κουλτούρα του σε όλο τον κόσμο.  

Από το 2001 και μέχρι και το 2010 η μπάντα συμμετείχε ανελλιπώς σε όλες τις πολιτιστικές, κοινωνικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις, στον Δήμο Σάμης αλλά και στην υπόλοιπη Κεφαλονιά.

Από το 2011 και μέχρι το 2020, στον ενιαίο Δήμο Κεφαλλονιάς, η Φιλαρμονική Σάμης «Θέμος Αμούργης» απετέλεσε τμήμα της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Κεφαλλονιάς (Κ.Ε.ΔΗ.ΚΕ.).

Από το 2020 και με την επανασύσταση του Δήμου Σάμης από την διοικητική διαίρεση του Δήμου Κεφαλλονιάς,  η Φιλαρμονική ανήκει ξανά στον Δήμο Σάμης ως αναπόσπαστο πολιτιστικό του τμήμα.  

Στα 20 χρόνια παρουσίας της έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 350 εμφανίσεις εντός και εκτός ορίων του Δήμου Σάμης με πιο χαρακτηριστικές τις συναυλίες στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά το 2002, στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ στην Αθήνα το 2004, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» στην Αργυρούπολη το 2016 με τη συμμετοχή στο τραγούδι του Γρηγόρη Μπιθικώτση, στην Ζάκυνθο στην πλατεία Σολωμού το 2016, ενώ έχει παιανίσει στις κεντρικές παρελάσεις το 2015 και 2016 στον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης αποσπώντας πάντα το θερμό χειροκρότημα του κοινού.

Επίσης έχει συμμετάσχει στις εκδηλώσεις μνήμης για την Ναυμαχία της Ναύπακτου που πραγματοποιήθηκαν στην Ζάκυνθο το 2016 καθώς και στις Εορτές Εξόδου του Μεσολογγίου το 2017.

Στις 21/4/2016 απέδωσε τιμές στην εξόδιο ακολουθία του Γεράσιμου Αρσένη στο Κοιμητήριο Αμαρουσίου εκπροσωπώντας τον Δήμο Κεφαλλονιάς ενώ στις 21/5/2016 στα πλαίσια εορτασμού της Ένωσης των Επτανήσων, άνοιξε την κεντρική παρέλαση στο Αργοστόλι ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Η Φιλαρμονική Σάμης «Θέμος Αμούργης»,  αποτελεί  διέξοδο  για τους νέους της περιοχής μαθαίνοντάς τους παράλληλα με τις μουσικές γνώσεις, την ομαδικότητα την πειθαρχεία την κοινωνικοποίηση. Αποτελεί κύτταρο πολιτισμού και για την υπόλοιπη βορειοανατολική Κεφαλονιά καθώς συμπεριλαμβάνει  μουσικούς κι από τις ευρύτερες περιοχές της Πυλάρου και της Ερίσσου.

Στόχος είναι  οι νέοι ν’ αγαπήσουν την καλή μουσική και να μυηθούν στον μαγικό κόσμο της ορχήστρας έτσι ώστε να γίνουν οι συνεχιστές την επτανησιακής μουσικής μας παράδοσης.
 
Δημιουργός και διευθυντής της Φιλαρμονικής από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα είναι ο Αρχιμουσικός κ. Γεράσιμος Γεωργόπουλος. 


Λειτουργία

Η Φιλαρμονική Σάμης στεγάζεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον Καραβόμυλο και οι μαθητές έχουν την δυνατότητα δωρεάν διδασκαλίας πνευστών και κρουστών οργάνων με βασική προϋπόθεση την ένταξή τους στην ορχήστρα. 

Λειτουργεί 12 μήνες τον χρόνο  με τα εξής τμήματα:   

  1. Εκπαιδευτική. Ασχολείται με την διδασκαλία νέων μουσικών μαθαίνοντας θεωρία-σολφέζ και πρακτική εξάσκηση με το όργανο έως ότου ο μουσικός ενταχθεί στην μπάντα (συνήθως 2 έτη).
  2. Marching Band. Μουσικό σώμα ικανό να διεκπεραιώνει εκδηλώσεις τύπου παρελάσεων, λιτανειών, απόδοσης τιμών και γενικά οπουδήποτε χρειάζεται η μπάντα "να περπατάει".
  3. Concert Band. Ορχήστρα πνευστών και κρουστών που πραγματοποιεί αποκλειστικά συναυλίες με πρόγραμμα ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου με συνοδεία ή όχι τραγουδιστή. 

Εγγραφές

Εγγραφές  πραγματοποιούνται με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και απευθύνονται  σε παιδιά ηλικίας 8 ετών και άνω, καθώς και ενήλικες.


Επικοινωνία

  • Τηλέφωνα Επικοινωνίας
    • Φιλαρμονικής: 2674 0 23318
    • Μαέστρου: 6974 093 913
  • e-mail: filarmonikisamis [at] hotmail.com

Σύνδεσμοι

Κανάλι στο YouTube Σελίδα στο Facebook​